Pazartesi günü TÜİK Ekim ayı enflasyon oranlarını açıkladı. TÜİK’e göre Türkiye’de fiyatlar Ekim 2018’e göre %8,55 ve Eylül 2019 tarihine göre de %2,00 düzeyinde arttı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yıllık fiyat artışlarının %25’e ulaştığını düşündüğümüzde bu rakamların yüz güldürmesi normal olurdu. Ancak biraz halkın nabzını tuttuğumuzda gördüğümüz vatandaşların bu rakamların kendisinin karşı karşıya kaldığı enflasyon rakamları olmadığını söylemesi oluyor.

Peki neden? Neden sokaktaki vatandaş, TÜİK’in yayınladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyor? Yanıtı bir soru ile hep birlikte arayalım. Soru şu; geçen yıl Ekim ayında domatesi ne kadara almıştınız? Ya da herhangi bir ürünü tam olarak Ekim ayında kaça aldığınızı hatırlayabiliyor musunuz?

Muhtemelen cevabınız hayır olacak. Çünkü klasik bir tüketici ay ay fiyat takibi yapmaz. Genellikle bir önceki yıl pazarda, markette harcadığı para ile bu senekini karşılaştırır. Ve Türkiye’de 2018 Mayıs’tan bu yana fiyatlardaki hızlı artış trendini dikkate aldığınızda muhtemelen hepimiz çarşıda, pazarda, markette aynı mallara ve hizmetlere geçtiğimiz yıl ortalama harcadığımız paranın neredeyse iki katına yakın para ödüyoruz.

Zaten TÜİK’in rakamları da bu tespiti doğruluyor. TÜİK’in Ocak 2018 döneminde derlediği fiyatlarla Ekim 2019’da derlediği fiyatlara baktığınızda kolayca son 1,5 yıl içerisinde başımıza gelenin ne olduğunu anlayabiliyoruz. TÜİK enflasyon sepetindeki 420 malda 1,5 yıllık süreç içerisinde TÜİK’in yıllık %8,55 bulduğu enflasyonun üzerinde fiyatı artan mal sayısı 351. Evet 351 kalemde 2018 yıl başına göre bugünkü yıllık enflasyonun üzerinde fiyatlar oluşmuş durumda. Dolayısıyla da %8,55 rakamı belki teknik olarak doğru olsa da hiçbirimiz için bir karşılığı olmayan bir rakama dönüşüyor. 

Peki bu rakamlara ekonomi yönetiminin sevindiği gibi sevinebilir miyiz? Enflasyon gerçekten düşmeye devam edecek mi?

Bu sorunun yanıtını da ben değil Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası versin.

Bu ay yıllık %8,55’e düşen enflasyon için TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi maalesef %12.

Dolayısıyla size bir iyi bir de kötü haber vererek bitireyim.

İyi haber: TÜİK’in enflasyonu düştü!

Kötü haber: Önümüzdeki dönemde bizim enflasyon yükselmeye devam edecek!